top of page

Karşı Gelme Bozukluğu, KGB (Oppositional Defiant Disorder, ODD)


Zaman zaman bütün çocuklar karşı gelme eğilimindedir ve ebeveynleri zorlayıcı davranışlar sergileyebilirler. Bu davranışlar özellikle yorgun, aç veya stresli oldukları zamanlarda ortaya çıkar. Ters cevaplar verebilirler, tartışabilirler, anne-babaya, öğretmene veya herhangi bir yetişkine karşı çıkmak için kuralları ihlal edebilirler. Ancak, işbirliğini açıkça reddeden hırçın davranış, yaş grubudaki diğer çocuklarla kıyaslandığında istikrarlı bir sıklıkla ön plana çıkıyorsa bu ciddi bir durumun habercisi olabilir.

Okul çağındaki çocuk ve gençlerin yaklaşık %16'sı Karşı Gelme Bozukluğu'na, KGB, (Oppositional Defiant Disorder, ODD) sahiptirler. Bu durumu, yukarıda bahsettiğimiz çocukların gelişimsel süreçleri dahilinde gösterdikleri karşı gelme davranışlarından ayrı tutmak gerekmektedir. KGB'nin semptomlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

- Sık görülen sinir krizleri,

- Yetişkinlerle sık yaşanan tartışmalar,

- Bütün kuralları sorgulamak,

- Yetişkinlerin istekleri ve kurallarına aktif bir şekilde karşı koymaya çalışmak,

- Bilerek ve isteyerek insanları sindirmeye çalışmak,

- Kendi yanlış davranışları için başkalarını suçlamak,

- Çok alıngan olup başkaları tarafından kolayca sinirlendirilmek,

- Sıklıkla yaşanan sinir ve kin duygusu,

- Sinirlendiğinde kötü ve nefret dolu sözcükler sarfetmek,

- Öç alma duygusu.

Bu semptomların en az 4 tanesini 6 aydır yansıtan bir çocuğun Karşı Gelme Bozukluğu, KGB, yaşadığı kabul edilir. Semptomlar bir çok koşul altında ortaya çıksa da, en çok evde ve okulda kendini gösterir. Bu durumun genetik, psikolojik ve sosyal sebepleri olabileceği gibi genellikle çocuğun insan ilişkilerinde yaşanan olumsuz etkileşimleri içselleştirmesiye ortaya çıkar.

Aile tarafından konulan kuralların çok sert, çok gevşek ya da dengesiz olması veya bu kuralların ve disiplinin aile tarafından tutarsız uygulanması da KGB'ye sebep olan etkenler arasındadır. Ayrıca, yapılan araştırmalar KGB tanısı koyulan çocukların ailelerinde en azından bir ebeveynin kendi ilişkilerinde muhalif tavırlar sergileyerek çocuk ya da ergene negatif örnek olduğunu gösterir.

Yine aynı şekilde, bu ailelerde en azından bir ebeveyn, kendi problemleri nedeniyle, duygusal ya da fiziksel olarak çocukla yakın ilişkiler içinde değildir.

KGB semptomları gösteren bir çocuğun kapsamlı bir değerlendirmeden geçmesi çok önemlidir çünkü çoğu zaman DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), öğrenme bozuklukları, duygu durumu ve kaygı bozuklukları gibi çeşitli sorunlar KGB'ye eşlik ediyor olabilir ve bu sorunları çözmeden KGB'yi tedavi etmek oldukça güçtür.

Bazı Yazılar
Son Yazılar
ArÅŸiv
Etiket ile Ara
Henüz etiket yok.
Takip Edin
  • uz
  • Uz
  • u
  • Uz
bottom of page